Ik weet het nog heel goed, mijn eerste keer was hopeloos! Ik had er al veel over gelezen maar toch was het een vreemde, erg onzekere gebeurtenis.
De eerste keer dat ik hem probeerde te gebruiken ging het gelijk al fout, en ook bij de tweede poging kreeg ik commentaar. Maar ja, het is dan ook erg ingewikkeld gemaakt allemaal. Waar moet je hem instoppen of voorhouden, en niet iedere paal is hetzelfde. Kortom: een erg verwarrende situatie.
Waar heb ik het over? Het OV-Chip gedrocht!
Ik weet zeker dat er ergens in Nederland een aantal mensen heel trots zijn op dat wat ze "gebouwd" hebben, maar tegelijkertijd zullen er een aantal mensen voor eeuwig overspannen thuis zitten vanwege het gedrocht waar voor gekozen is.
Ik wil jullie mijn eerste ervaringen niet onthouden, daarom hier een kort verslagje van mijn tripje naar Nederland en mijn kennismaking met de OV-chipkaart.
Ik had gelezen dat -hoewel in Brabant de OV-Chipkaart nog niet is ingevoerd- je op de shuttle-bus van Eindhoven Airport naar Eindhoven Centraal Station de OV-chipkaart kon gebruiken. In Gelderland is de kaart al wel helemaal ingevoerd dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Ik probeerde op het vliegveld dus een Chipkaart te kopen, maar omdat er nog geen oplaadpunt staat verkochten ze ook nog geen kaarten. Op het Centraal Station kon ik hem wel kopen en ook opladen. Ik had er x80 20,- op gezet, zodat we de komende tijd voldoende zouden hebben?
Nu had ik via het web al een E-ticket voor de trein naar Tiel gekocht, dus daar hoefde ik hem nog niet te gebruiken.
Toen ik vrijdagavond naar het centrum van Tiel wilde gaan dacht ik met de bus te gaan en mijn spiksplinternieuwe OV-Chipkaart te gaan gebruiken. Volgens de bushalte zou de bus om 19:16a komen dus hoefde ik maar een paar minuten te wachten. (dacht ik)
Toen de bus er om 19:25 nog niet was ben ik nog maar eens gaan kijken op de rijtijdentabel: wat bleek? Alle bussen door de wijk zijn tegenwoordig zogenaamde "belbussen". Dat wil zeggen, er rijdt eigenlijk helemaal geen bus, alleen als je minimaal xe9xe9n uur van te voren belt komt er een bus op de aangegeven tijd... Leve het openbaar vervoer!!
Geen probleem, dan ga ik toch met de trein? Ik wandelde naar het wijkstation en zag dat de trein naar het centrum om 19:31 zou komen (op alle dagen van de week, dus dat zat wel goed).
Toen de trein er aankwam hield ik voor de eerste keer mijn nieuwe kaart bij de kaartlezer die prompt reageerde met een aantal luide pieptonen en een fel knipperend rood lampje. Ik dacht nog, dat is zeker voor de blinden en slechthorenden....
Hoe naief kon ik zijn zonder te weten wat mij nog verder boven het hoofd hing.
Aangekomen op Tiel Centraal stapte ik uit en hield de kaart weer voor een paal met het OV-Chipkaart logo. "Piep" zei de paal en ook ging er nu een groen lampje branden. Het display heette mij "Van harte welkom bij Syntus" ??
Wat blijkt: op de perrons waar meerdere treinmaatschappijen rijden, staan van iedere maatschappij OV-Chipkaartleespalen! Je moet dus steeds goed kijken bij welke paal je de kaart houdt.
Om te kunnen reizen met de Nederlandse Spoorwegen moet je xe9xe9nmalig, van tevoren, je kaart activeren voor de NS. Voor Syntus hoeft dat dan weer niet. Ik had dus ongewild ingecheckt voor een ritje naar bijvoorbeeld Arnhem met Syntus en daarom was er een starttarief van x80 10,- van mijn kaart afgeboekt. Gelukkig kon ik mijn "reis" bexebindigen door mijn kaart opnieuw bij de paal van Syntus te houden en was mijn tegoed weer hersteld.
Overigens staan net buiten het station bij de bushaltes weer andere palen, ditmaal van de busmaatschappij. Kortom: alleen al bij een klein station als Tiel staan dus al van drie maatschappijen verschillende palen!!! Veel succes gewenst op een station bijvoorbeeld in Utrecht of Amsterdam.
Bij een kaartjes-automaat van de NS kon ik mijn kaart activeren voor de NS, en op mijn terugreis kon ik hem inderdaad gebruiken. Ik laat maar even achterwege hoe ik achter al deze chaoskennis ben gekomen.
Moraal van het verhaal (in mijn ogen):
Voor de idioten die DIT systeem bedacht hebben moeten ze Middeleeuwse lijfstraffen als vierendelen weer invoeren.
Dit systeem -nog los van de twijfelachtige kaarttechniek- is niet bedacht met het reisproces in gedachten, alleen de inkomsten van de eigen maatschappij hebben voorop gestaan, waardoor deze kronkelige draak van verschillende tarieven, incheckpunten en reisproducten is ontstaan.
De reiziger is de absolute dupe!
Lees ook dit verhaal maar eens over de trams rond Den Haag.