Eigenlijk gaan al onze logjes over hoe rustig en ontspannen dingen hier gaan en dat we zo leuk aan het klussen zijn.
Dat auto's bij een zebrapad stoppen om oude dametjes over te laten steken en dat er altijd een kwartiertje politie aanwezig is om het verkeer te regelen als de lagere school uit gaat.
In de winkels wordt je altijd geweldig geholpen en ze doen vreselijk veel moeite voor je.
Ook de wijn bij de bodega's kost minder dan een euro per liter en de elektra is veel goedkoper, om over de wegenbelasting maar te zwijgen.
Is het dan werkelijk allemaal "Rozegeur en Zonneschijn"?
Nee dus!!
Het regent hier ook op dagen dat je het niet wilt. Regelmatig en ook niet al te lang geleden, zijn er hier in Macisvenda een aantal inbraken geweest en net buiten het dorp heeft de politie -naar aanleiding van een alarmmelding- met getrokken wapens en door het lossen van flink wat schoten een groep inbrekers kunnen verjagen. Nee, ze zijn niet aangehouden maar misschien wel geschrokken.
Buren van ons worden nu al bijna 5 jaar aan het lijntje gehouden door hun elektricien en Iberdrola terwijl ze wel steeds extra geld moeten betalen. Eerst voor het plaatsen van een mast op eigen terrein die dan vervolgens niet gebruikt kan worden omdat de kabel aan de overkant van de straat, waar ze op aangesloten zouden worden, al aan het maximum zit. Vervolgens moeten ze zelf weer de kosten dragen voor het aanleggen van een nieuwe kabel aan de andere kant van hun perceel, maar dat is een te overbruggen afstand van ruim 300 meter!
De urbanisatieplannen in Hondón de las Nieves worden door de gemeente heel bewust onder de pet gehouden en zéér minimaal gecommuniceerd met slechts af-en-toe een A5-je in de vitrine in het gemeentehuis. Uiteraard wordt dit alleen in het Spaans gedaan. Op de website van de gemeente kun je alleen na lang zoeken de uitgebreide, verstrekkende plannen terugvinden.
Begrijp ons goed, wij hebben het prima naar ons zin, maar dat komt -denken wij- vooral omdat wij behoorlijk veel energie steken in contacten met de lokale bevolking en vooral ook met de instanties. Wij stappen overal zelf op af en zorgen dat wij begrijpen wat de spelregels zijn zodat we ons daar aan kunnen aanpassen.
Zelfs als je alles in het Spaans doet valt het niet altijd mee. De mensen achter het loket zijn ook maar gewoon mensen en zoals overal heeft niet iedereen een engelengeduld.
Onze boodschap aan alle Spanje-liefhebbers: Weet dat hier wonen, heel wat anders is dan twee weken in een hotel op vakantie gaan!